7 vragen en 7 antwoorden over de indeling: Kloof tussen zaterdag en zondag wordt steeds groter
VLISSINGEN – De voetbalbond KNVB maakte vrijdag de competitie-indeling voor het nieuwe seizoen bekend. Wat betekende dat voor de Zeeuwse clubs? Zeven vragen en antwoorden.
Wat valt op in de indeling?
Het schreeuwt aan alle kanten dat het zondagvoetbal op zijn retour is. In Zeeland zette die trend meer dan tien jaar geleden al in met een gestage uitstroom naar het zaterdagvoetbal, waardoor nu alleen onder de Westerschelde nog clubs op zondag spelen. In andere delen van de Nederlandse voetbalkaart is de switch ook echt op gang gekomen en daarvan zijn nu ook spin-offs zichtbaar in het Zeeuwse voetbal. Niet wereldschokkend, maar het zijn wel effecten van deze volksverhuizing.
Maar nóg interessanter: in 2000 was de verdeling zaterdag-zondag 48-47. Komend seizoen zijn er 62 teams op zaterdag en nog maar 19 op zondag…
Voorbeelden graag.
In de eerste klasse krijgen Terneuzense Boys en promovendus SVOD’22 (voorheen Oostkapelle/Domburg) te maken met een aantal tegenstanders die zogenaamd horizontaal zijn overgestapt. Sinds vorig seizoen heeft de KNVB de regel ingevoerd dat clubs die willen overstappen niet meer op het laagste niveau hoeven te herstarten, maar op hetzelfde niveau kunnen blijven. Daar hebben (niet-Zeeuwse) clubs massaal gebruik van gemaakt. De Boys en SVOD’22 spelen daardoor tegen overstappers als DCV, Spartaan’20 en Zwervers (niet te verwarren met De Zwerver dat ook in deze klasse uitkomt).
Heeft dat ook voor andere klassen consequenties?
Voor de Zeeuwse zaterdagclubs in de tweede klasse is de indeling niet zo verrassend, maar één lettertje heeft wel betekenis. De Zeeuwse clubs speelden de afgelopen 25 jaar steevast in de tweede klasse E. Dat is nu plots de tweede klasse G geworden. So what? Het maakt ook niet uit, maar het was nodig omdat er landelijk twee tweede klassen zijn bijgekomen, van tien naar twaalf. Het geeft de groei op zaterdag andermaal aan. Op zondag is het van acht naar zes gegaan. Op alle niveaus in Nederland is die trend terug te zien.
Is het erg, meer zaterdag minder zondag?
De balans slaat nu wel heel erg door naar de zaterdag. Minder zondagclubs betekent dat de clubs verder moeten reizen voor tegenstanders. Dat was twee jaar geleden in Zeeuws-Vlaanderen aan de orde. Om in een volwaardige vijfde klasse (het laagste niveau) te kunnen spelen, moesten de clubs bijvoorbeeld naar Bosschenhoofd en Stampersgat. Ze kozen toen massaal voor een reserveklasse, totdat de KNVB de Zeeuws-Vlaamse vierde en vijfde klasse samenvoegde. Voor komend seizoen is daar overigens ook weer voor gekozen.
In de vierde klasse staat SSA HBC’22. Waar staat dat voor?
Dat betekent Samenwerking Senior Afdeling Hoofdplaat Biervliet Combinatie. Afgelopen seizoen kwamen Hoofdplaat en Biervliet zelfstandig uit in de competitie; vanaf komend seizoen gaan ze samen verder. Dat betekent dus weer een Zeeuws eerste elftal minder. Interessante cijfers in dat verband: in 2000 had het Zeeuwse voetbal 95 eerste elftallen in competitie, nu nog 81. Maar nóg interessanter: in 2000 was de verdeling zaterdag-zondag 48-47. Komend seizoen zijn er 62 teams op zaterdag en nog maar 19 op zondag…
Dat ziet de KNVB toch ook wel?
Zeker en mede daarom wordt vanaf het seizoen 2023/2024 de muur tussen zaterdag en zondag in de derde divisie, vierde divisie én in de eerste klasse gesloopt. Dan komt er een gemengde indeling. Dat is onderdeel van groter plan om de voetbalpiramide gezonder te maken. Daarom is er de tweede komend seizoenen ook een versterkte degradatie. Hoe die er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk.
Nog meer bijzonderheden?
Door al het geschuif zijn er nu drie Zeeuwse klassen met dertien teams, wat betekent dat er elke speelronde een team vrij is. Het geldt voor de derde klasse B en vierde klasse B op zaterdag en voor de vierde klasse A op zondag. In de derde klasse van het zondagvoetbal komen slechts twaalf teams uit; dat waren vorig seizoen veertien teams. De Zeeuwse clubs in deze klasse (Clinge, Hontenisse, HVV’24, Philippine, Steen en Terneuzen) spelen daardoor maar 22 in plaats van 26 wedstrijden.
INDELING
ZATERDAGVOETBAL
Eerste klasse C: Brielle, BVCB, DCV, Heerjansdam, Nieuw-Lekkerland, Rijsoord, RVVH, SHO, Spartaan’20, SVOD’22, Terneuzense Boys, XerxesDZB, De Zwerver, Zwervers.
Tweede klasse G: Arnemuiden, FC Axel, DBGC, Hellevoetsluis, De Meeuwen, MZC’11, NSVV, RCS, SSV’65, VCK, Walcheren, WHS, Yerseke en Zuidland.
Derde klasse A: ‘s-Heer Arendskerke, Bevelanders, FC Dauwendaele, GPC Vlissingen, Lewedorpse Boys, Luctor Heinkenszand, Nieuwdorp, De Noormannen, Patrijzen, Serooskerke, Veere, Vlissingen, Zaamslag, Zeelandia Middelburg.
Derde klasse B: Bruse Boys, Den Bommel, DVV’09, Halsteren zaterdag, De Jonge Spartaan, Kapelle, Kogelvangers, Kruiningen, MOC’17, Prinsenland, SKNWK, Tholense Boys, ZSC’62.
Vierde klasse A: Apollo’69, Cadzand, DwO’15, Hansweertse Boys, HKW’21, Jong Ambon, Krabbendijke, MZVC, Nieuwland, Rillandia, Schoondijke, Spui, Waarde, Wemeldinge.
Vierde klasse B: Brouwershaven, Colijnsplaatse Boys, Duiveland, Fios, Goes zaterdag, Herkingen’55, Noad’67, Smerdiek, SPS, Stavenisse, FC de Westhoek, WIK’57, Wolfaartsdijk.
ZONDAGVOETBAL
Derde klasse A: Clinge, DSE, Groen Wit, Hoeven, Hontenisse, HVV’24, Philippine, Schijf, Steen, Terneuzen, Wernhout, Zundert.
Vierde klasse A: Breskens, Corn Boys, Graauw, Groede, Hulsterloo, IJzendijke, Koewacht, Oostburg, RIA Westdorpe, SDO’63, Sluis, SSA HBC’22, Vogelwaarde.
VROUWENVOETBAL
Eerste klasse A zaterdag: CSW, DSS 2, ’t Gooi, IJFC, IJzendijke, Jodan Boys, SSS 2, Sleeuwijk, Sparta Nijkerk, Ter Leede 2, WV-HEDW, Wartburgia 2.
Derde klasse F zaterdag: FC Binnenmaas, Charlois 2, DRL, De Jonge Spartaan, Kloetinge, MZC’11, RCD, Rijnmond HS, DKS’17/FC Axel, WVV’20, Papendrecht, Zuidland.
Tweede klasse A zondag: Bavel 2, DSE 2, SC Gastel, Gilze, GSBW, Helvoirt, Hontenisse, Moerse Boys, FC Tilburg, Wilhelmina.
Bron: PZC